Dronevideo over bilbransjeaktørene i Røyken Næringspark mot sør-øst. I bakgrunnen ses Drøbaksundet og Drøbak på andre siden av fjorden. Video/grafikk: Odd Erik Skavold Lystad

Flere utvider i Røyken: Dette er aktørene i det nye «bilområdet»

SE VIDEO: Bilia utvider med flere forretningsområder i Røyken Næringspark - og Birger N. Haug har planene klare for mulig utvidelse i området. 

Publisert

Utviklingen av det store industriområdet Røyken Næringspark begynte i 2008.

Den 400 mål store næringsparken huser både nasjonale og internasjonale virksomheter - hvorav en rekke bilbransjeaktører har kommet på plass.

Tidligere i juni kunne Bilbransje24 fortelle at AutoIn Gruppen, som kjøpte en 25 mål stor tomt der i 2017, har kjøpt enda mer eiendom i dette området.

Med planlagt utvidelse og oppgradering av E134 kloss inntil, er det også flere som åpner for utvidelser i næringsparken.

- Anlegget vårt har hele tiden vært dimensjonert for å jobbe for eksterne aktører, sier Lars Borger Hansen i Birger N. Haug om tilstedeværelsen i Røyken.

Birger N. Haug først ute

Den første bilbransjeaktøren som etablerte seg i næringsparken på Røyken var Birger N. Haug, tilbake i 2016.

Her har de bruktbil-outlet og klargjøringssenter for hele forhandlerkonsernet - i tillegg til å gjøre klargjøring for en rekke andre bilbransjeaktører, blant annet Nio.

- Det har vært veldig bra for oss der ute, sier Lars Borger Hansen til Bilbransje24.

Han er administrerende direktør i Birger N. Haug Holding AS, morselskapet til forhandlervirksomheten og eiendomsdriften. 

- Lokasjonen gjør at vi kan betjene hele det geografiske området vårt, med Drammen mot vest og Oslofjordtunellen mot øst, sier han.

Dimensjonert for eksterne - og har utvidelsesplaner

I tillegg til eiendommen med anlegget, eier konsernet to store parkeringsplasser på nabotomtene, samt en parkeringsplass de leier. Her står det flere hundre biler i påvente av klargjøring.

Bilene står tett på Birger N. Haugs parkeringsplasser på Røyken. Både konsernets egne merker og eksterne merker betjenes på klargjøringssenteret her.

- Anlegget vårt har hele tiden vært dimensjonert for å jobbe for eksterne aktører, sier Borger Hansen.

Da Statens vegvesen for en måneds tid siden la frem sine prioriteringer for riksveinettet, var E134 Oslofjordforbindelsen er ett av de fire vei- og tunnelprosjektene øverst på prioriteringslisten.

Oppstart for prosjektet er usikkert da det ikke ble bevilget penger til prosjektet i stats-budsjettet for 2023. Håpet er likevel at de nye dobbeltløp-tunellene skal kunne være klare i 2028.

Når det skjer, er Birger N. Haug klare for å satse enda mer på området.

- Det foreligger et skisseprosjekt for å utvide der i forbindelse med utbygging av veinettet, sier Borger Hansen.

- Men det ligger et stykke frem i tid enda, sier han.

Bilia: Utvider med stort dekkhotell

I mai 2022 kjøpte Bilia majoriteten av Bil1Din og i februar 2023 åpnet de et demonteringsanlegg i Røyken Næringspark. I begynnelsen av denne måneden åpnet Bilia et skade- og lakkverksted i bygget i Johan Follestads vei 19.

 - Vi har jobbet med dette en god stund, og Røyken Næringspark er et område vi har stor tro på, sier Frode Hebnes.

Han er administrerende direktør i Bilia Norge.

- Dette er en ganske stor satsing, sier Bilia-sjef Frode Hebnes om dekkhotell-etableringen i Røyken.

Inntil nylig hadde Bilia et skadeverksted i Drammen, hvor de kjøpte lakktjenester eksternt. 

- Det er denne avdelingen som nå har flyttet til Røyken, og samtidig har vi etablert lakk i egen regi der, sier han.

Bilia er nå i gang med å etablere et stort dekkhotell i næringsparken, bare et steinkast unna dagens anlegg. Mens Bilia selv eier Johan Follestads vei 19, leier de bygget med dekkhotellet i Johan Follestads vei 25.

- Dette er en ganske stor satsing. Vi etablerer nå et lager med kapasitet på nær 80.000 dekk, mens skift fortsatt skal gjøres lokalt hos våre forhandlere.

- Vi vurderer Røyken som et veldig godt logistikkpunkt for våre virksomheter på Østlandet, sier Frode Hebnes.

Dronevideo mot nordvest over Røyken Næringspark. Til høyre går E134 i retning Drammen.