Pehr Oscarson har tilbakelagt det mest lønnsomme året for Mekonomen Group noensinne.

Mekonomen: Rekordår etter svakere 4. kvartal

Omsetningen økte, men resultatet gikk noe tilbake i 4. kvartal. Fjoråret ble likevel det mest lønnsomme noensinne for Mekonomen Group – med god hjelp fra Sørensen og Balchen i Norge.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over to år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mekonomen-konsernets totale inntekter økte med 7 prosent til 12,3 milliarder SEK i 2021.

Driftsresultatet (EBIT) økte 21 prosent og endte på 892 millioner, mot 738 året før. Marginen ble 7 prosent (6 prosent).

Resultat etter skatt ble 587 millioner, mot 446 millioner i 2020.

Resultatmessig er dette det beste året i Mekonomen Groups 49-årige historie. Konsernet driver nå virksomhet i Sverige, Norge, Danmark og Polen.

4. kvartal

Omsetningen i 4. kvartal økte med 9 prosent til 3,1 milliarder SEK, men resultatet gikk tilbake med 34 prosent målt mot et svært godt fjerde kvartal i 2020.

Driftsresultatet (EBIT) endte på 173 millioner, som var 87 millioner svakere enn i 4. kvartal i 2020.

Det var forretningsområdet Meca/Mekonomen som hadde den kraftigste nedgangen i resultatene i 4. kvartal. Mens omsetningen økte med 10 prosent 1,5 milliarder, falt resultatet fra 160 til 79 millioner (-50 prosent).

I resultatrapporten skriver konsrrnet at resultatet for Meca/Mekonomen er påvirket av investeringer for fremtidig vekst, deriblant investering i markedsføring, samt økte transportkostnader.

Driftsmarginen i Meca/Mekonomen ble i 4. kvartal på 5 prosent, mot 11 prosent i 4. kvartal 2020.

Les kommentarer fra konsernsjef Pehr Oscarson lenger ned i artikkelen.

Sørensen og Balchen: God kostnadskontroll

Mekonomens «helnorske arm» Sørensen og Balchen økte omsetningen i fjerde kvartal med 11 prosent, til 207 millioner.

Positive valutaeffekter påvirket omsetningen positivt med 12 millioner, ifølge Mekonomen, mens den organiske veksten var på tre prosent.

- Salget har utviklet seg i både grossistleddet og i forbrukermarkedet, skriver konsernet i resultatmeldingen.

Driftsresultatet (EBIT) endte på 37 millioner, opp fra 34 millioner i fjerde kvartal 2020 (9 prosent). Bruttomarginen var uforandret sammenlignet med samme kvartal året før.

- Det høye resultatet forklarer først og fremst av økte volumer og fortsatt god kostnadskontroll, skriver Mekonomen.

- Prisjusteringer og høyere leverandørbonuser kompenserte for en noe endret produktmiks, sier de om bruttomarginene.

Både omsetning og driftsresultat er noe svakere enn i tredje kvartal, men dette er historisk sett normalt for selskapet (se graf under).

Tidenes mest lønnsomme Mekonomen-år

2021 endte som tidenes mest lønnsomme for Mekonomen.

- Året 2021 går inn i historien som det mest lønnsomme hittitl for Mekonomen Group, skriver konsernsjef Pehr Oscarson i årsrapporten.

- Det fjerde kvartalet bekrefter våre styrkeposisjon, med robust tilvekst og god lønnsomhet, til tross for en viss markedspåvirkning av økt smittespredning og gjeninnførte restriksjoner, sier Oscarson.

Oscarson ser samtidig fremover, og peker på at Mekonomen i fjerde kvartal nådde en milepæl med 1.500 elbil-sertifiserte verksteder i konsernet.

- Vårt forsprang gir gode forutsetninger for å nå vårt mål om å være førstevalget for elbileiere i nordlige Europa, sier Oscarson.

Mekonomen i Norge er ikke overraskende langt fremme på elbil-sertifiseringer av sine verksteder, og har god fart i utrullingen av E+-konseptet.