NDS-konkursen: - Sørensen og Balchen er forberedt på å stille opp for alle Automester-verkstedene

NDS Group AS har meldt oppbud i dag.

Publisert

NDS Group har i dag meldt oppbud.

Det kommer frem av en melding i Brønnøysundregistrene.

NDS er en av de store deleleverandørene til norsk servicemarked, og står også bak verkstedkjeden Automester.

Det har i en lengre periode nå vært økende misnøye med leveranser av varer til verkstedene.

Samtidig har mislighold av kreditter, og nedbygging av distribusjonen vært omkvedet de siste månedene.

I 2018 ble det som den gang het Hellanor overtatt av oppkjøpsfondet Aurelius Group, og senere døpt om til NDS Group.

Tidligere denne uken kunne Bilbransje24 peke på flere mulige løsninger for et NDS Group i krise - blant annet gjennom nytt eierskap.

Vi skal hjelpe verkstedene

I Norge er det rundt 220 Automester-verksted. Disse ser nå ut til å miste deleforsyningen.

Leverandør-markedet i Norge består i hovedsak av NDS Group, Romnes og Meko Group med Mekonomen, Meca og Sørensen og Balchen - i tillegg til en rekke mindre aktører.

Det har allerede gått ut melding i vårt system slik at alle er klare på hva som skjer

Morten Birkeland, Sørensen og Balchen

Sørensen og Balchen-sjef Morten Birkeland forsikrer Automester-verkstedene om at de skal bistå så godt de kan.

- Vi er nå veldig avhengig av hva bobestyrer gjør. Hvis han bestemmer seg for å stenge ned alle butikkene/lokalgrossistene er vi forberedt på å stille opp for alle Automester-verkstedene så godt vi kan, sier Birkeland til Bilbransje24.

- Hvor fort kan det skje?

- Slik det ser ut nå vil vi ha alt på plass for å sikre leveranser fra mandag av. Det har allerede gått ut melding i vårt system slik at alle er klare på hva som skjer, sier han.

- Tror du at alle delegrossistene i Norge samlet sett er i stand til å levere alle de varene som Automester-verkstedene trenger?

- Ja, det tror jeg. Hva som skjer på lengre sikt er det vanskelig å si noe om i dag. Vi må se hva bobestyrer bestemmer seg for.

- I tillegg er det store spørsmålet hvem som blir eier av Automester-verkstedene. Her kan det skje veldig mye.

- Det er også viktig for meg å få sagt at Automester-verkstedene er totalt uskyldige for den situasjonen de nå har havnet i. Vi skal gjøre så godt vi kan, sier Morten Birkeland.

Ifølge Brønnøysundregistrene skal første skiftesamling bli holdt 24.10.2023 kl. 14.00 i Romerike og Glåmdal tingrett, Lillestrøm tinghus.

Flere inkassosaker

NDS Group AS har flere inkasso-saker mot seg, også fra bilbransje-aktører.

DEFA har utestående til sammen 613.000 kroner, fordelt på tre inkassosaker.

I tillegg har Wilhelmsen Chemicals AS utestående 217.000 kroner, samt at det ligger to mindre krav fra logistikk-selskapet Ntex AS og Elkjøp til inkasso.

Ikke levert 2022-regnskap

NDS Group har ikke levert regnskapene for i fjor, men tallene for 2021 forteller heller ikke om et veldig lønnsomt selskap - selv om det tilsynelatende har vært god vekst i topplinjen.

Det siste året hvor regnskapene viser en tilfredsstillende bunnlinje var i 2018, da det lå igjen drøyt 80 millioner kroner før skatt. De to årene deretter tapte selskapet henholdsvis 24 og 9 millioner.

I Proff Forvalts kredittvurdering er NDS Group plassert i gruppe C - som indikerer at det kan være knyttet høy risiko til selskapet.

Det har ikke lykkes Bilbransje24 å få en kommentar fra hverken administrerende direktør Christoffer Lampe i NDS Group AS eller bostyrer i konkursen.