Erik Thoner har lang fartstid i Bertel O. Steen- og Møller-systemene.
Erik Thoner har lang fartstid i Bertel O. Steen- og Møller-systemene.

Fra Harald A. Møller og «hjem» til en av Norges største Mercedes-Benz-forhandlere

Etter mange år i sentrale stillinger hos både Bertel O. Steen og Harald A. Møller, blir Erik Thoner «endelig» en mann for familiebedriften i Oslo.

Publisert

Erik Thoner (49) slutter som leder Salg Servicemarked hos Harald A. Møller, for å ta over som daglig leder i Thoner-familiens selskap Dronningfjell AS.

Selskapet eier Mercedes-Benz-forhandleren Erik Arnesen Helsfyr AS. Fram til Møller Bil overtok i fjor eide Dronningfjell også Audi- og Volkswagen-forhandleren Erik Arnesen Bryn AS.

Selv eier Erik Thoner 25 prosent av Dronningfjell AS, gjennom selskapet Thonhø AS. Øvrige aksjer eies av hans søsken. Selskapet, og bilvirksomhetene, er bygget opp av hans far, Terje Thoner.

- Det tok 25 år, men ja, jeg har på en måte kommet «hjem», sier Erik Thoner til Bilbransje24.

- Var ikke planen

Thoner startet sin karriere i bilbransjen i 1997, som produktsjef hos Harald A. Møller. Etter å ha jobbet to år som ansvarlig for flåtesalg hos importøren ble han i 2008 ansatt som direktør for forhandlerutvikling hos Bertel O. Steen.

I 2016 gikk turen tilbake til Frysja, og da til stillingen som salgssjef for verksted- og servicetjenester i Harald A. Møller. I fjor høst ble han servicemarkedsdirektør hos importøren.

- Jeg har bare gode ting å si om mine to arbeidsgivere gjennom alle disse årene.

Han er tydelig på at årsaken det er til at har nå tar over i Dronningfjell er «litt av plikt overfor familien», men også av egen motivasjon.

- Det har faktisk aldri vært planen å ende opp her.

- Vi er fire søsken og familien har vært opptatt av at ingen av barna skulle være involvert i driften av bilselskapene. Det har også vært viktig for meg å bygge opp en egen karriere, sier Thoner.

Oppkjøpet var et veiskille

- Da jeg kom tilbake til Møller i 2016, tenke jeg at her kan jeg fint bli gammel. Men da Erik Arnesen Bryn i fjor høst ble solgt til Møller, var det egentlig starten på en ny epoke, sier han.

Terje (75) var da klar på at den neste fasen kom ikke han til å lede, og overlot til barna å finne ut av hvordan de ville «løse» det. Terje Thoner har drevet det som nå er et bilkonsern i 48 år, etter han som 27-åring overtok en ganske beskjeden virksomhet etter sin svigerfar i 1975.

- Vi fant fort ut til at vi ville være med å drive dette videre, og da falt valget på meg, sier Erik Thoner.

Det var kanskje ikke helt unaturlig, Erik er den eneste av søsknene som har operativ erfaring fra bilbransjen - og en solid sådan.

- Jeg ville nok ikke følt meg moden for dette om denne muligheten hadde kommet for 10 år siden, men det faller godt på plass nå, sier han.

Presterud leder bilvirksomheten

Lars Erik Presterud, som er konsernsjef i Erik Arnesen, har hatt ansvar for begge konsernets forhandlere. Han fortsetter å lede bilvirksomheten.

- Det er viktig både for Lars Erik og meg at han har det ansvaret. Erik Arnesen Helsfyr skal utvikles videre i samarbeid med Bertel O. Steen og dette har han veldig godt grep på, sier Thoner.

Uten Erik Arnesen Bryn blir det mindre bilvirksomhet i konsernet, men Dronningfjell eier fortsatt begge nybilanleggene, hvor Møller nå er leietager i det ene.

- Mine oppgaver vil være å følge opp forhandleren. Jeg vil også bruke tid på eiendommene og sørge for å forvalte det familien fikk etter salget, sier han.