ANNONSØRINNHOLD

Digitalt stoffkartotek, en enklere løsning

ANNONSØRINNHOLD fra Kiwa Kompetanse

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innholdet i denne artikkelen er produsert av Kiwa Kompetanse.

I bilbransjen brukes det mange forskjellige kjemikalier som kan være skadelige for både mennesker og miljøet. En håndterer bremsevæsker, oljer, drivstoff, lakker og mye mer som inneholder farlige stoffer. Kjemikaliene må ha godkjente sikkerhetsdatablader, og disse skal ligge i et stoffkartotek som alle bilverksteder må ha.

- Kjemikaliene som brukes i bilbransjen skal både oppbevares og håndteres på en måte som gjør at man tar vare på alle ansatte med tanke på helseskader, brann og andre ulykker. Stoffkartoteket er der for å gi alle en sikrere hverdag, sier seniorrådgiver i Kiwa Kompetanse, Anne Bjørtomt Mosland.

Alle verksteder som fremstiller, pakker eller bruker helsefarlige kjemikalier må ha et stoffkartotek. Stoffkartotekets oppgave er å bidra til at den enkelte medarbeider vet hvordan man kan beskytte seg.

- Alle i bedriften skal få informasjon om, og vite om, stoffkartoteket. Det er fordi man skal vite hvordan man håndterer kjemikaliene på en trygg måte. Det er ens egen helse det handler om, sier rådgiver i Kiwa Kompetanse, Gro Sand.

Hvorfor digitalt stoffkartotek

Kiwa Kompetanse har nylig lansert et nytt, elektronisk stoffkartotek: Kiwa Impact. Med digitalt stoffkartotek slipper man å ha permer stående som er vanskeligere å holde oppdatert.

- Hver gang det kommer et nytt datablad må man med et permsystem ta ut det gamle papiret og legge inn et nytt. Da er det enklere å oppdatere elektronisk, sier Anne.

Det stilles også krav til gjennomføringer av risikovurderinger hvor man må se på hvor farlig kjemikalet er i seg selv og hvor farlig det er i forhold til den bruken som er på verkstedet.

- Det er også enklere å gjennomføre en risikovurdering i et elektronisk stoffkartotek. Der har man enklere tilgang på informasjonen om kjemikalier, og nå kommer det også et nytt QR-kode-system som vil gjøre det enda enklere, sier Gro.

Les mer om Kiwas digitale stoffkartotek, Kiwa Impact, her.

Holde stoffkartoteket oppdatert

Kiwa kan bistå alle verksteder med å både lage og holde stoffkartoteket oppdatert med ny informasjon og nye sikkerhetsdatablader.

- Vi vet at det ikke alltid er like lett å holde oversikten over alle regelverk og krav. Derfor kan vi bistå med mye rundt stoffkartotek og sikkerhetsdatabladet, forteller Gro og Anne, og legger til:

- Vi kan blant annet gjennomføre risikovurdering for bedriften, være med på kjemikaliekartleggingen, hjelpe med rapporter og kvalitetskontroll, i tillegg til at vi arrangerer kurs som lærer bort hvordan man skal håndtere kjemikalier på en trygg og sikker måte.

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan håndtere kjemikaliene på din arbeidsplass på en trygg måte? Les mer her.