Håvard Bungum er daglig leder i Schibsted Norge SMB/Mittanbud.
Håvard Bungum er daglig leder i Schibsted Norge SMB/Mittanbud.

Mittanbud Bilverksted: Kraftig vekst - fortsatt stort potensiale

Rundt 500 bilverksteder er nå knyttet opp til den Schibsted-eide tjenesten. - Vi har brukt mye tid på å øke dekningen, sier Håvard Bungum i Mittanbud, som mener potensialet fortsatt er stort.

Publisert

- Vi så tidlig etter etableringen av Mittanbud at det kunne være et behov for å formidle verkstedtjenester, så for drøyt 10 åre siden etablerte vi dette som et av våre områder.

Det sier Håvard Bungum, som er daglig leder i Schibsted Norge SMB/Mittanbud.

Vi ønsker oss gjerne flere verksteder. Får vi det, vet vi hvordan vi kan vi skaffe dem flere jobber.

Håvard Bungum

- Fra 2019 har Mittanbud Bilverksted formidlet over 20.000 jobber årlig, men vi tror det er et potensial for å øke dette. Det er ingen tvil om at det er behov for denne tjenesten.

Ifølge Bungum er det i dag rundt 500 verksteder, men det skal ikke stoppe der.

- Stadig flere aktører ser dette som en mulighet, og ikke en trussel. Men i motsetning til hvordan mange driver verksted, er dette en mer proaktiv måte å jobbe på. Så kanskje utfordrer vi dem litt der, sier han.

- Vi ønsker oss gjerne flere verksteder. Får vi det, vet vi hvordan vi kan vi skaffe dem flere jobber.

- Det vi gjør ut mot markedet gir umiddelbar respons, og med motiverte partnere trykker vi gjerne på «markedsføringsknappen», sier Bungum.

- Nye kunder vil se på vurderinger andre har gjort av verkstedet, så vi er veldig opptatt av å aggregere brukererfaringer, sier Håvard Bungum.
- Nye kunder vil se på vurderinger andre har gjort av verkstedet, så vi er veldig opptatt av å aggregere brukererfaringer, sier Håvard Bungum.

Dekning og kvalitetssikring

Ifølge Bungum utfører de fleste verkstedene som bruker Mittanbud arbeid på flere bilmerker, men de har også noen merkeforhandlere tilknyttet tjenesten.

- Alle verkstedene er godkjent av Statens vegvesen. De må registrere seg hos oss og vi tar kontakt med hver enkelt før de knyttes opp.

- Mittanbud Bilverksted er mest utbredt i og rundt de større byene, men vi forsøker hele tiden å ha best mulig dekning der det er behov for verkstedtjenester, sier han.

- Får vi inn jobber i et område hvor vi er mindre til stede, tar vi kontakt med verkstedene. Vi bruker mye tid å øke dekningen og kvalitetssikring, sier Bungum.

Viktig kundescore

Mittanbud har ingen «formkrav» til hvordan verkstedet tilnærmer seg kunden. De kan velge å prise jobben med en gang, eller etter en dialog.

- Uansett hvordan verkstedet velger å håndtere et «jobbtilbud» er vi gjensidig avhengig av at kunden er tilfreds, sier han.

- Nye kunder vil se på vurderinger andre har gjort av verkstedet, så vi er veldig opptatt av å aggregere brukererfaringer. Det er viktig for tilliten og har en sterk nettverkseffekt.

- Når jobben er gjort, spør vi derfor alltid om de er fornøyd.

Bungum tror mange tenker at Mittanbud er en måte å få lav pris, men de erfarer at det er ulike motivasjoner for å bruke en slik tjeneste.

Mange svarer at de er opptatt av tid, at jobben kan gjøres raskt. Han sier at de verkstedene som lykkes best, er de som responderer raskt og har etablert rutiner for å håndtere henvendelsene.

- Kundene gir verkstedene score på en skala fra en til fem, hvor fem er best. Snittet for Mittanbud Bilverksted er 4,7 og hele 94 prosent gir enten fire eller fem stjerner. Det er vi godt fornøyd med, sier Bungum.

Kostnadene

For å få tilgang til jobber gjennom Mittanbud Bilverksted, betaler verkstedene for en årsavtale med Mittanbud.

Prisen varierer med hvor mange jobber verkstedene svarer på, men det dreier seg typisk om fra to til fire tusen kroner i måneden.

- Så finnes det de som betaler mindre, og de som betaler mer, sier Bungum.

Så langt i år har vi registrert 17 prosent flere jobber, målt mot samme periode i fjor.

Håvard Bungum

Flere jobber i år

Rundt 40 prosent av jobbene som utføres gjennom Mittanbud Bilverksted er reparasjoner (motor og andre deler av bilen). Service/EU-kontroll (inkl. rep og skifte av bremser) utgjør 25 prosent, mens lakkering og bilskade er snaut 8 prosent.

- Bilglass har derimot aldri vært en stor kategori. Glassjobbene har de siste årene blitt færre og utgjør nå bare en marginal.

Om utviklingen hittil i 2023 sier sjefen for Mittanbud:

- Så langt i år er det lagt ut 5.116 verkstedjobber på Mittanbud. Det er 16 prosent flere enn i samme periode i fjor.

- Men potensialet er fortsatt mye større, sier Håvard Bungum.