Grethe Moe Tungesvik er direktør privatmarkedet i Brage Finans. Selskapet har gode markedsandeler på bl. a. Opel.
Grethe Moe Tungesvik er direktør privatmarkedet i Brage Finans. Selskapet har gode markedsandeler på bl. a. Opel.

Bilfinansiering: Nye rekorder for Brage Finans

Det Vestlands-baserte finansieringsselskapet fortsetter veksten - både i antall biler og lønnsomhet. I fjor passerte netto renteinntekter en halv milliard.

Publisert

Merk at denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2021 ble nok et rekordår for Brage Finans. Av netto renteinntekter på 523 millioner kroner ble 286 millioner igjen før skatt.

Selskapet finansierte til sammen 15.450 nye og brukte biler i fjor, som var 26 prosent flere enn i 2020.

Selv om 4. kvartal isolert ga et noe lavere resultat enn kvartalet før, gikk fjoråret inn i rekken med uavbrutt vekst - både i topp- og bunnlinje - siden 2011.

20 prosent vekst i porteføljen

Resultatet ga en egenkapitalavkastning på 11,4 %, mot 9,0 % i 2020.

Totalt nysalg i fjor var 8,0 milliarder (6,5 milliarder). Av dette var nysalg innfor bedriftsmarkedet, i hovedsak leasingfinansiering, på 4,7 milliarder (3,9 milliarder), og utlån til privatpersoner 3,3 milliarder (2,5 milliarder).

Brage Finans hadde ved utgangen av 2021 en brutto utlånsportefølje på 17,1 milliarder kroner. Det er 2,9 milliarder mer enn året før (+20 %).

Tap og nedskrivinger var på 41,7 millioner, mot 68,8 millioner i 2020.

33 prosent vekst i nybilfinansiering

Brage finansierte til sammen 3.925 nye og 11.525 brukte biler i fjor. Det 26 prosent flere enn i 2020. I fjor fordelte finansieringen seg på 85 prosent lån og 15 prosent leasing.

- På tross av at vi ikke har noen importøravtaler har vi hatt en god vekst i finansiering av nye biler, sier Grethe Moe Tungesvik til Bilbransje24.

Hun er direktør privatmarkedet i Brage Finans.

- Det har vært vanskelig å komme inn i denne delen av markedet, men avtaler med forhandlergrupperinger har åpnet mulighetene, sier hun.

- Vi mener vi har bygget opp en forhandlerkanal som har blitt veldig bra, og som er viktig inn mot dette markedet.

Om Brage Finans

Ble etablert av 10 sparebanker i 2010 og er et frittstående finansieringsselskap med egen konsesjon for å drive finansieringsvirksomhet. Selskapet har hovedvekt på billån i privatmarkedet og leasing og lån i bedriftsmarkedet.

Virksomheten drives med utgangspunkt fra hovedkontoret i Bergen, med salgskontor knyttet opp til bilforhandlerkanalen i Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Ålesund og Tønsberg.

Brage Finans inngikk i 2020 distribusjonsavtale med 10 sparebanker i banksamarbeidet Lokalbank i områder selskapet tidligere ikke har hatt tilstedeværelse. I juni 2021 gikk disse sparebankene også inn som aksjonærer. Har nå 23 frittstående banker på eiersiden.

Brage Finans har hovedkontor i Bergen. Selskapet har flere avdelingskontorer i Sør-Norge, men så langt ikke kontor for bilfinansiering i Oslo-regionen.

- Vi er veldig fornøyde med salget i fjor og at vi som liten aktør kan være med å kjempe om større avtaler i dette markedet, sier Grethe Moe Tungesvik.